woensdag 26 december 2018

Ziekenhuizen en verdeelcentra

Vandaag was nog een familiedag. Deze ochtend gingen wij met de nichtjes en Wondymagen naar het kinderziekenhuis voor een check-up. De kleine Nibret blijkt in goede gezondheid te zijn, maar moet wel bijvoeding krijgen.
Wondymagen heeft net als vorig jaar bloedarmoede. Hij moet ook nog in een ander ziekenhuis onderzocht worden: kindjes met down hebben meestal ook problemen met de schildklier en hartproblemen. Daarvoor hadden we vandaag geen tijd maar Desalegn gaat daar binnen 2 maanden voor zorgen.
Onze andere beschermengel, Aynalem, ging ondertussen met Ganet naar het vrouwenziekenhuis. Ook daar is een vervolgonderzoek nodig en ook daarvoor zullen Desalegn en Aynalem zorgen.




De rit naar Buge was weer lang en vaak hobbelig, en we wilden eigenlijk zo vlug mogelijk doorrijden naar onze nieuwe verblijfplaats in Sodo, op 1 uur rijden van Buge.

Ik ging dan in het hotel aan de slag met een ander aspect, niet direct rechtstreeks te maken met Buge Bouge, maar iets wat me nauw aan het hart ligt. Elke keer als we hier komen, komen er nieuwe verhalen over gezinnen die hun kind hebben afgestaan en er graag nieuws van zouden vernemen. Afgelopen maanden kwam ik op de site van 'Ethiopian adoptions connection' terecht. Het is nu mijn plan om een oproep te lanceren dat alle gezinnen die graag nieuws over hun afgestane kinderen vernemen, naar het huis van Tesfaye komen. Ik verzamel alle informatie op een invulblad dat ik van Ethiopian adoptions connection gekregen heb en stuur het dan door naar hen. Het is mijn grootste wens dat die mensen hun kinderen terugvinden. Thereza droomt ervan om als groep met die afgestane kinderen samen iets te betekenen voor Buge.

Vanavond hadden we dan nog een uitgebreid overleg met Desalegn. 
Morgen zitten we rond de tafel met Tesfaye om onze plannen verder te bespreken. Onder toezicht van Desalegn zullen we op Tesfaye's grond voor hem een nieuw huis bouwen, dat ook als ontmoetingsplaats voor alle gezinnen zal dienen. Desalegn heeft hiervoor al een begroting gemaakt en we hebben genoeg geld op de rekening. Bovendien zal Desalegn ook een Ethiopische tak van Buge bouge oprichten, 'Buge foundation'. Desalegn is de 'supervisor', hij beslist in overleg met ons hoeveel geld in wat geïnvesteerd wordt. Er gaat nooit rechtstreeks geld naar Buge. Hij spreekt ook zijn klanten (toeristen) aan over ons gezamenlijk project.
Tesfaye is onze vertegenwoordiger in Buge. Bij hem slaan we voorraden op waarop mensen in nood een beroep kunnen doen. We maken er een soort bibliotheek waar de kinderen van het dorp kunnen komen studeren. En er zijn nog ideeën, maar daarover later meer.
Het feit dat Desalegn dit echt wil opvolgen voor ons, is goud waard. Het is ook zijn project, dat voel je echt. Zonder hem zouden we minder inzicht hebben over de mogelijkheden en de gevolgen van een en ander. Het blijft moeilijk om als Europeaan echt zicht te hebben op de gevoelens en de gewoonten van de plattelandsbevolking van Ethiopië.
Desalegn kent ook een student aan de landbouwuniversiteit met wie hij naar Buge zal gaan om hen te helpen met het verbeteren van de landbouw. 

We vernamen ook dat de meeste kinderen van Buge naar de lagere school van de overheid op een doenbare wandelafstand gaan. We gaan hen niet naar een privéschool sturen, maar hen aanmoedigen om zeker elke dag te gaan, en na grade 8 kunnen we hen dan naar de Generation for tomorrow school sturen. We merken nu aan Bereket en Temesgen dat dit zeker haalbaar is.
We gaan ook met alle jongeren die nu in grade 8 en hoger zitten praten, om hen dan eventueel in september 2019 de kans te geven naar de Generation for tomorrow school te gaan. Ik noteerde op basis van onze gegevens van vorige keer 12 namen.

En daarnet veranderde onze kamer dus in een verdeelcentrum. Morgen delen we aan de armste gezinnen met baby's een pakket met een dekentje, zeep en wat kleren uit, en aan de 12 voornoemde jongeren een schoolpakket.
Dat vernamen we vandaag ook van Desalegn: zeker geen schoolgerief in de scholen afgeven! Er zijn hier leraars die dat dan doorverkopen... goed om weten. De leerlingen krijgen hun pakket dus rechtstreeks van ons.
In de voormiddag gaan we voorraden inslaan die we dan later deze week in overleg met Tesfaye gaan verdelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten