dinsdag 25 december 2018

Kort bezoek aan Buge

Deze ochtend vertrokken we vanuit Hawassa richting Buge.
In Shinchicho pikten we onze 2 studenten Bereket en Temesgen op. Wat een zelfvertrouwen en enthousiasme stralen die uit! Bereket had deze namiddag examen geschiedenis. Met hem kunnen we al in het Engels converseren. Hij haalt zeer goede punten, wiskunde en fysica vindt hij het moeilijkst.
Temesgen heeft minder vertrouwen in zijn Engels, hij is wat banger om te spreken, maar straalt niet minder enthousiasme uit. Dat is in alle talen hetzelfde.
Het laatste stuk weg naar Buge lag naar onze mening nog slechter dan vroeger, en nu regent het niet eens. Ik vrees echter dat wij de enigen zijn die daar ooit met een auto over rijden, we kunnen moeilijk vragen om die enkel voor ons te verbeteren...
Net voor we op dat moeilijkste stuk aankomen, ligt de lagere school van de overheid, waar de meeste kinderen van Buge schoollopen. Het was net middagpauze, dus de kinderen zetten onmiddellijk de achtervolging op ons in.
Het weerzien met Tesfaye, zijn gezin en de buren was zoals steeds heel hartelijk. Uiteraard moesten we eerst 'buna' drinken. Snel nog dag gaan zeggen bij Ancho: daar waren een aantal vrouwen bananenbrood aan het maken! Een hele arbeid trouwens, daarover zal ik bij gelegenheid meer uitleg geven.
In het gezin van Tesfaye is er een 4e kindje bij, een super schattig en schijnbaar zeer gezond en alert meisje, Nibret (of Nebret, ik hoor altijd weinig verschil tussen die klanken).
Ook Wondymagen lijkt sterker en steviger dan vorige keer.
We reden dan terug naar Hawassa (3 uur!), naar Let us Change, naar Aynalem. In een van de shelters van deze organisatie overnachtten Tesfaye en co vorig jaar ook al. Aynalem had toen al gezegd dat ze ons ging helpen om de juiste (medische) zorgen voor hen te voorzien. Desalegn en zij legden de mogelijkheden van 'family planning' uit. Aynalem zal morgen met Ganet, de vrouw van Tesfaye en moeder van zijn 4 kinderen, naar de dokter gaan terwijl wij de 2 kleintjes medisch laten checken.
Nadien rijden we dan terug naar Buge. Morgen gaan we daar nog niets ondernemen. Aansluitend rijden wij door naar ons hotel in Sodo, op 1 uur rijden van  Buge. Dat biedt ons minder comfort qua accomodatie (momenteel zitten we volgens mij in het beste hotel van Ethiopië), maar veel meer comfort qua verplaatsing.
O ja, zalig kerstfeest trouwens! Hier heb ik daar niet zo bij stilgestaan terwijl ik van de heerlijke zonsondergang genoot...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten