zaterdag 22 december 2018

De aanloop...


Dag lieve mensen

Morgen is het zover: dan vertrekken Thereza en ik voor 10 dagen naar Ethiopië.

Wat staat er op de planning?

Eerst verblijven we 2 dagen in de buurt van Thereza's mama, die met haar 2 jongere zusjes in de stad Shashemene woont. Samen met hen bezoeken we al een eerste keer Buge, maar dit is een echt familiebezoek, los van ons project.


Nadien zullen we zoals tijdens de paasvakantie in Sodo logeren, op een uur rijden van Buge. We plannen o.a.:

- Een bezoek aan de school 'Generation for tomorrow', waar Temesgen en Bereket dankzij jullie steun al schoollopen. We willen met de directie bespreken op welke manier we meer kinderen, ook van lagere schoolniveau, in een privéschool les kunnen laten volgen. Daarbij moeten we ook een oplossing vinden voor het vervoer van en naar school.

- Een bezoek aan 'onze' 25 gezinnen. We bekijken met hen wat op dit moment de grootste nood van het gezin is. Daarop zullen we dan ter plekke inspelen.

- School! Vermits we nu 5 volle dagen in het dorp kunnen doorbrengen, plannen we een paar schoolsessies. We nemen o.a. een Engelse kinderbijbel mee om uit voor te lezen. Waarom een bijbel? Wel, in onze zoektocht naar eenvoudige Engelse boekjes vonden we niet echt verhalen die aansluiten bij de leefwereld van de jongeren uit Buge. De bijbelverhalen bieden ons een context die ook door hen gekend is, waardoor ze de Engelse verhalen beter zullen begrijpen.
We nemen voor de kleinsten een aantal prentenboekjes voor eerste lezers mee en gaan daarmee met hen aan de slag. Ik vond een geweldig boekje met prentjes en Engelse woordjes die ook uitgesproken worden.
We zijn heel benieuwd of deze manier van leren voor de kinderen in Buge zal werken en hopen hun nieuwsgierigheid voor het Engels aan te wakkeren.

- Controle van de watertanks. Hoe zijn ze geïnstalleerd, is daar nog verbetering mogelijk?


- Bijen! Ik probeerde al in contact te komen met Belgen die in Ethiopië een bijenproject steunen maar wacht nog op een reactie. Ter plaatse gaan we toch op zoek naar informatie over bijenkorven die goed renderen. Eventueel kopen we er een aantal voor de gezinnen die hiermee aan de slag willen gaan.

- Huizen? We willen Ethiopiërs vinden die de inwoners van Buge kunnen helpen met het verbeteren van hun huizen. Stenen huizen bieden vele voordelen: mensen leven er gescheiden van dieren (die dan in de hut staan), je kan er goten aan maken en dus het water opvangen in tonnen voor later gebruik, je kan ze veel properder houden, het maakt een groot verschil qua hygiëne en bijgevolg qua levenskwaliteit. De grootoom van Thereza heeft in het dorp al een stenen huis.

Werk genoeg dus!

Maar nu: verder valiezen pakken. Er zijn er al 2 van elk 23 kg klaar.

Prettige feestdagen allemaal! 



1 opmerking: