donderdag 27 december 2018

Uitdeeldag

Deze morgen deden we inkopen: rijst, linzen, aardappelen, wortelen, olie, babyvoeding, bloem, noten. We laadden ze in en reden naar Buge.


We laadden alles uit en stapelden de hut van Tesfaye min of meer vol... We hadden ook onze pakketjes uit België bij. 

Het begin was een beetje hectisch, we hadden aangekondigd dat mensen die graag hun afgestane kinderen willen laten opzoeken, met hun dossier konden komen. Op een computer op een bank onder een boom een lijst met vragen invullen, gebaseerd op oude documenten in het Amhaars, omringd door tientallen nieuwsgierigen... het is een uitdagende bezigheid. Uiteindelijk kon ik 2 dossiers ingeven, de volgenden hebben morgen 'afspraak' met ons. 


In de hut bespraken we met Tesfaye onze plannen voor de komende maanden. Hij is nu vol zelfvertrouwen omdat hij onze officiële vertegenwoordiger in Buge zal zijn. Aan de armste gezinnen (die hadden we op basis van onze rondgang in april op voorhand geselecteerd) deelden we al een pakket met een deken, kleding, zeep en een deel van de etenswaren uit. De rest van de voorraden mag Tesfaye beheren en verdelen wanneer nodig.
De studenten van grade 7 en hoger kregen een schoolpakket.

We bespraken met Bereket wie er in aanmerking zou komen om vanaf september 2019 ook naar de Generations for tomorrow school te gaan, en kwamen uiteindelijk aan 3 namen, waarvan 2 meisjes. Met de jongeren zelf bespreken we dit morgen of overmorgen.

En plots dachten we nog aan iets: we hadden vorige keer aan Tesfaynesh, een nicht van Thereza, gevraagd of ze geen manden kon maken om in België te verkopen. En dat had ze gedaan (maar ze was hierover ontzettend verlegen, zeker toen we haar dan betaalden). 
Wie wil, mag bieden op deze prachtige handgemaakte mand. Deze wordt normaal gebruikt voor het serveren van injera, het traditionele gerecht van Ethiopië.


Bereket en Temesgen zijn echt een voorbeeld voor de jongeren van het dorp geworden, je ziet dat, je voelt dat. We hopen met Tesfaynesh hetzelfde te bereiken: dat het zelfs vanuit het afgelegen dorp mogelijk is om, als je een inspanning doet, vooruit te komen. 

Morgen gaan we op bezoek bij de Generations for tomorrow school. 

Girma, Tesfaynesh en Ashenafi zijn broers en zus van Temesgen. Zij helpen ook vaak in het gezin van Tesfaye. Hun vader is een broer van Thereza's grootvader.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten