vrijdag 28 december 2018

Scholen en familiezaken



Deze ochtend bezochten we 3 scholen: 'Generation for tomorrow', waar Bereket schoolloopt, Shinshicho Tiwuld Lenege Secondary School, waar de kinderen van Tesfaye sinds september elke dag gaan, en de campus van Generation for tomorrow waar Temesgen grade 10 zal afmaken. Vanaf grade 11 zal hij naar dezelfde campus als Temesgen gaan, omdat daar het onderwijs het beste van de stad is.






Tesfaye heeft zijn kinderen bewust naar Shinshicho gestuurd, wat verderaf gelegen is dan de public school voor kinderen van die leeftijd. We hebben gezegd dat zij later ook naar de Generations for tomorrow school zullen kunnen gaan, op voorwaarde dat ze nu goed onderwijs volgen. Doordat hij ziet dat Bereket en Temesgen zo vol vertrouwen zijn, heeft hij begrepen dat de verdere verplaatsing de moeite loont. Dat is wat we willen bereiken: door nu een aantal personen een duwtje in de rug te geven, krijgen de anderen ook ambitie en komt er beweging in heel Buge.

We hadden een uitgebreid gesprek met de leraar van Zinesh en Tamenesh, Thereza's nichtjes. We schonken hem flashcards en nog oefenboekjes Engels en drukten hem op het hart dit voor zijn klas te gebruiken. Tevens bespraken we de mogelijkheid om nog kinderen uit Buge naar deze school te sturen. Morgen bespreken we dit verder met de gezinnen in Buge.


Aangekomen in Buge stonden er alweer een aantal mensen ons op te wachten. Ik heb nog 3 dossiers van gezinnen die een kind afgestaan hebben kunnen invullen. 

Verrassing: er dook nog een zus van Thereza's grootvader op. Ondertussen kunnen we haar stamboom ongeveer samenstellen. Waar we vroeger dachten dat Ancho Thereza's groottante was, blijkt nu dat zij haar overgrootmoeder is. Ancho  heeft 3 kinderen (weten we tot nu toe), Abide (de overleden grootvader van Thereza), Tadela (vader van o.a. Temesgen) en Belaynesh, de groottante die we vandaag leerden kennen. Zij woont wel verderaf, vandaar dat we haar tot nu toe niet ontmoet hadden.

Ancho en Belaynesh


We sloten zoals elke dag ons bezoek af met buna volgens de authentieke Ethiopische ceremonie. Anthene hielp Tesfaynesh met het stampen van de bonen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten