zaterdag 29 december 2018

Every day is a Holy Day (copyright: Desalegn Mesele)

Vandaag moesten de kinderen niet naar school, dus kon juf Peggy haar boeken uitpakken.
Ik vond het geweldig! Het was een eerder speciale ervaring: op een bank onder een boom, omringd, nee, omstuwd is een beter woord, door tientallen kinderen waarvan een aantal flink hun best deden om te laten zien dat ze al een beetje Engels konden lezen en praten. 
Thereza heeft filmpjes gemaakt, maar het is te moeilijk om die hier up te loaden (of te uploaden, ik weet nooit wat het nu eigenlijk is) door het trage internet.

O ja, dit was ik gisteren nog vergeten vertellen: de kinderen krijgen alle schoolvakken, behalve Amhaars, in het Engels!
Het begin




















Daar ergens tussen zit ik dus



Ondertussen voetbalden de grotere jongens met de ballen die we meegebracht hadden.
Bereket contacteerde de 2 meisjes die in september 2019 in grade 9 kunnen beginnen in de Generation for tomorrow school. Zij waren zeer blij deze kans te krijgen.

Na het lezen schakelde ik even over op algebra. Dat is nog een ander paar mouwen. Ze kunnen enthousiast in het Engels tellen, maar met die getallen ook nog iets doen is een hele uitdaging. 

De boeken die ik gebruikte, blijven bij Tesfaye. De kinderen van het dorp mogen altijd bij hem komen om in de boeken te lezen.

Aan Temesgen en Bereket gaven we nog een paar andere Engelse boeken waarmee ze hun kijk op de wereld kunnen verbreden.
Temesgen kreeg ook een oude laptop van ons. We bespraken gisteren op zijn school dat een ict-leraar hem hiermee op weg kan helpen. Bereket zit een jaar lager dan hij, hij krijgt volgend jaar van Desalegn een computer. 

Op basis van wat we vandaag gehoord en gezien hebben en in samenspraak met Bereket en Temesgen selecteerden we 5 jongere kinderen die we vanaf september naar de privéschool in Shinshicho zullen sturen. Desalegn zal zeer goed laten opvolgen dat ze dagelijks naar school gaan. We drukken hen ook op het hart dat dit een voorwaarde is om van onze steun hiervoor te blijven genieten.
Vanaf september 2019 zullen 4 meisjes en 5 jongens dankzij jullie steun onderwijs volgen in een school die in deze streek het beste onderwijs geeft.

We merkten nu al dat het voorbeeld van Temesgen en Bereket inspirerend werkt. Een jongen van 10 kwam Thereza spontaan in het Engels aanspreken. Dat gebeurde bij onze vorige bezoeken nooit (Bereket was in april de eerste die dit deed). Er was ook een jongen die tijdens de leessessie van in het begin erg zijn best deed om te tonen dat hij al Engels kan lezen.

Na deze schoolsessie had de vriendin van Temesgen, samen met Tesfaynesh (je weet wel, zus van Temesgen en maakster van de manden) lekkere injera met linzen klaargemaakt. Het smaakte nog beter dan in het restaurant van het hotel!


We sloten onze dag in Buge af met een bezoek aan de armste gezinnen. Tesfaye is nu verantwoordelijk om voor deze mensen te zorgen als ze iets tekort hebben.
Tijdens onze rondgang werden we de hele tijd door deze bende achtervolgd ;-)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten